27 Şubat 2014 Perşembe

ÇİPURA DOLMASI

Malzeme:
2 Kişilik
2 adet çipura (Sadece tek tarafı açılarak iç kılçığıçıkarılmış ve temizlenmiş)
1,5 yemek kaşığı tereyağı
1 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
1 adet yeşil sivri biber
Yarım kırmızı dolmalık biber
Yarım sarı dolmalık biber
10 dal ıspanak
Tuz
Karabiber
Servis için;
Limon
Domates


Hazirlanisi

Öncelikle balığınızın içine dolduracağınız sebzeli karışımı hazırlayarak başlayalım.
Kuru soğanı ve sarımsağı ince doğrayın.
Tereyağını erittiğiniz genişçe bir tavada önce sarımsağı kokusu çıkana kadar kavurun.
Ardından kuru soğanlarınızı ilave edin.
Saydamlaşana kadar kavurduktan sonra ufak doğradığınız yeşil, sarı ve kırmızıbiberleri ekleyin.
Sotelemeye devam edin.
Pişmelerine yakın ufak doğradığınız ıspanakları da koyup 1 dakika daha soteleyin.
Tuzunu karabiberini ilave edip karıştırarak kenara alın.
Tek tarafından girilip sadece içinin kılçığı çıkartılmış ve temizlenmiş çipura balıklarınızın her yerini zeytinyağı ile ovalayın. (Genelde ben balıkçıdan bütün alıp kendim temizliyorum ama siz balıkçınıza da bu şekilde içini dolduracağınızı anlatıp hazırlatabilirsiniz).
İçini açıp hazırladığınız harcınızdan dışarıya çok taşmayacak, baş ve sonundan da çok çıkmayacak şekilde doldurun. Balığınız tekrar şişkin olacak.
Bir mutfak ipi yardımı ile üç yerinden bağlayın. (Baş – orta – son kısımlarından bağlamak yeterli olur).
Isıtıp yağladığınız bir tavada arkalı önlü birkaç dakika mühürleyin. Yani 1-2 dakika bir yüzünü, 1-2 dakika da diğer yüzünü tavada pişirin. (Benim balığım deniz çipurası olduğu için büyüktü. Her büyük ette olduğu gibi önce ızgara sonra fırın işlemi uyguladım. Ama sizin çipuranız büyük ve kalın değil ise direk fırına da koyabilirsiniz).
Izgarada mühürlediğiniz balıklarınızı yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine dizin.
180 derecelik önceden ısıtılmış fırında iyice pişirin.
Domates ve limon dilimleri ile süsleyerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun…

0 yorum:

Yorum Gönder